Az 1998-ban történt megalakulás óta, a Szabó Soma Liszt-díjas karnagy által vezetett - ma már professzionális keretek között működő - kórus hazai és nemzetközi viszonylatban is jelentős eredményeket ért el az elmúlt évek során. E jeles évfordulót egy egész éven átívelő hangversenysorozattal ünnepeljük. 

A négy koncertből álló sorozat első alkalmával, 2023.május 20-án 21 órától Szergej Rahmanyinov: Vesperás című különleges hangulatú mesterműve hangzik el a vállaji római katolikus templom egyedi atmoszférájával tökéletes párost alkotva.

Cantemus Vegyeskar 25 év
De miért éppen Vállaj a 25 éves Vegyeskar jubileumának első állomása?

A vállaji római katolikus templom a Cantemus Kóruscsalád életében különös helyet foglal el a hangfelvételek és koncertek történetében. A Cantemus Vegyeskar számára különösen szép emlékeket idéz, ugyanis 2006-ban ezen a helyen került rögzítésre a Cantemus Vegyeskar első, bemutatkozó Vesperás CD lemeze, melyen e kivételes, zeneileg összetett remekmű magas színvonalú előadása hallható.

Éjszakai virrasztás

Az orosz zeneszerző műve viharos sebességgel íródott 1915 januárjában és februárjában. Ősbemutatója nem liturgikus keretek között zajlott. 1915 március 10-én hallhatta először a közönség egy első világháborús jótékonysági koncerten. A szerző a művet Sztyepan Szmolenszkij – a cári egyházi kórus korábbi karnagya – emlékének tiszteletére ajánlotta, a megfeszített munkát követő másfél évben nem is komponált. Tudta, hogy ha rövid idő alatt is, de remekművet alkotott. Eme tökéletesen megkomponált ciklus az ősi dallamkincs és éneklésmód talaján áll, ugyanakkor ízig-vérig 20.századi kompozíció. Ezek az ősi énekek tipikusan kis hangterjedelműek, s a műfaj természetéből eredően a dallamok önmaguk körül forognak, mantra-szerűen vissza-visszatérve önmagukba. A „Nagy éjszakai virrasztás” emellett különös, kétarcú kompozíció. Egyfelől híven illeszkedik a liturgiához, a szombatról ünnepnapra (vasárnapra) történő virrasztás szertartásrendjéhez, másfelől viszont zeneileg oly összetett, hogy csakis a legfelkészültebb kórusok képesek magas színvonalú megszólaltatására. Később, érettebb éveiben a Vesperást és a Szimfonikus táncokat élete legjobban sikerült alkotásaiként említette a szerző, és az volt a kérése, hogy a temetésén a Ninye otpuscsajesi (Nr.5) hangjaival búcsúzzanak tőle. Szomorú tény, hogy kérése nem vált valóra.

Jegyárak:

  • Koncert jegy - 2000 HUF
  • Utazó jegy 1 (koncert jegy + utazás Nyíregyházáról oda-vissza) - 5000 HUF
  • Utazó jegy 2 (koncert jegy + utazás Nyírbátorból oda-vissza) - 3500 HUF