Az 1998-ban történt megalakulás óta, a Szabó Soma Liszt-díjas karnagy által vezetett kórus hazai és nemzetközi viszonylatban is jelentős eredményeket ért el az elmúlt évek során. E jeles évfordulót egy egész éven átívelő hangversenysorozattal ünnepeljük.

A Cantemus Vegyeskar fennállásának 25 éve alatt alatt Magyarország Nemzeti Együtteseként nemcsak a hazai, de a nemzetközi zenei életnek is meghatározó részévé vált. Számos nemzetközi versenygyőzelmét követően Nyíregyháza városa intézményes formát adott a működéséhez, mely nagyban segítette az egyre szaporodó felkéréseknek való megfelelést. Mára a kórus professzionális keretek között látja el feladatát, és teljesíti azt a missziós tevékenységet, melynek célja az európai énekkari kultúra ezeréves hagyományainak életben tartása, és a magyar kórusmuzsika terjesztése a nagyvilágban.

A Cantemus Vegyeskar fennállásának 25 éve alatt alatt Magyarország Nemzeti Együtteseként nemcsak a hazai, de a nemzetközi zenei életnek is meghatározó részévé vált. Számos nemzetközi versenygyőzelmét követően Nyíregyháza városa intézményes formát adott a működéséhez, mely nagyban segítette az egyre szaporodó felkéréseknek való megfelelést. Mára a kórus professzionális keretek között látja el feladatát, és teljesíti azt a missziós tevékenységet, melynek célja az európai énekkari kultúra ezeréves hagyományainak életben tartása, és a magyar kórusmuzsika terjesztése a nagyvilágban. A Cantemus Vegyeskart a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolából elszármazott öregdiákok éneklési vágya hozta létre 1998-ban. A gyermekként Szabó Dénes kezei között felnevelkedett énekesek a Cantemus Gyermekkarban szerezték meg azt a Kodály zenepedagógiai koncepcióján nyugvó kivételes tudást, mely a közös éneklés művészi magaslatainak alapját képezik. A közös gyökerek, az egységes hangképzés és intonációs hagyományok olyan hasonlíthatatlan énekkari hangzást eredményeznek, mely valóban a világ élvonalába emelte az egyébként amatőr énekesekből álló együttest.

Az énekkar zenei érzéke, technikai tudása, igényes repertoárja nemzetközi versenyek dobogós helyeit, első díjait és nagydíjait eredményezte a legrangosabb megmérettetéseken:

  • 2001-Budapest (1.díj,Nagydíj,Karnagyi különdíj)
  • 2005-Olomouc/Csehország (1.díj)
  • 2006-Gorizia/Olaszország (1.díj 4 kategóriában,Nagydíj,Közönségdíj,Különdíj)
  • 2008-Tolosa/Spanyolország (1.díj 2 kategóriában,Különdíj,Nagydíj)
  • 2008-Torrevieja/Spanyolország (Karnagyi különdíj,2.díj)
  • 2016-Cantonigros/Spanyolország (1.díj,2.díj)

Az Európa-szerte egyre gyarapodó koncertfelkérések mellett Távol-Keleten (Hong Kong, Kína, Tajvan, Japán) is megnőtt a kereslet a Cantemus hangversenyeire, és évről évre gyarapszik az oratorikus felkérések száma is Magyarország és Európa vezető zenekarai részéről (Budapesti Fesztiválzenekar, Budafoki Dohnányi Zenekar, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Helsinki Baroque Orchestra stb.). A világ számos rangos hangversenytermében léptek már fel (pl. Müpa, Zeneakadémia, Vigadó, Szépművészeti Múzeum, Mátyás-templom, Théâtre des Champs-Élysées/Párizs, Izumi Hall Osaka/ Japán, Teatro Nuovo Giovanni da Udine/Olaszország, Helsinki Musiikkitalo/Finnország). A kórus repertoárjában az a capella kórusirodalom legszélesebb skálája megtalálható a reneszánsz madrigálok, misék és motetták (pl. Palestrina, Tallis, Gesualdo, Gabrieli) világától a mai modern zeneszerzők (pl. Busto, Arvo Part, Lauridsen, Whitacre, Orbán, Kocsár, Gyöngyösi) darabjain keresztül, egészen a könnyűzenei feldolgozásokig (pl.: Beatles, Abba).