Lax Éva

énekes, énektanár, nyelvtörténész, az ELTE Olasz Tanszékének oktatója.

1993 és 2015 között a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola tanára volt, 2015 óta pedig a Ward Mária Zeneművészeti Gimnázium régizene tanszakán tanít. Énekesként és filológusként is elsősorban régizenével foglalkozik. Munkásságának fontos eleme az 1994-ben Firenzében kiadott kritikai kiadás Monteverdi összes leveléből, melynek magyar fordítása 1998-ban jelent meg.

A rendkívül fiatalos, energiával teli tanárnő, 2022. december 13-14-én a Cantemus Vegyeskar számára tartott egy nagyon tanulságos és hasznos gyakorlati előadást. A délelőtti és délutáni foglalkozásokon csoportosan és egyénileg is segítette az énekeseket a helyes hangképzés, levegővétel, hangzóképzés és kiejtés elsajátításában.

“Az éneklésről nagyon nehéz beszélni, ezért az énektanár legnagyobb feladata, hogy olyan módon tudja megfogalmazni, amit szeretne hallani, hogy az megfogható legyen. Egy sereg olyan izomműködés van, amit nem tudunk közvetlenül befolyásolni, ezért sokszor hasonlatokon, képeken keresztül kell megvilágítani, amit el szeretnénk érni. Tudni kell tehát beszélni az éneklésről. Sokszor megesik azonban, hogy ez mégsem elég érthető a növendéknek – ilyenkor muszáj váltani, másik utat keresni, hátha valamelyik odatalál.”

Ezt a váltást kiválóan alkalmazta Lax Éva az énektanításban és nem csak hasonlatai voltak találóak, mindezt tökéletesen megmutatta a gyakorlatban is.
A Cantemus Vegyeskar énekeseinek nagy többsége pedig reméli, hogy lesz folytatása az oktatásnak.